KAMÇATKA YARIMADASINDA VOLKANİK HAREKETLENME

Uzakdoğu Rusya'nın Kamçatka yarımadasında bulunan Tolbachik volkanının 30 yıl aradan sonra yeniden hareketlendi.

VERT-A-PACK: ARAÇ TAŞIMADA ALIŞILMADIK BIR YÖNTEM

1960'lı yılların başına kadar, Amerikan Otomotiv Endüstrisi, ürettiği otomobilleri demiryollarını kullanarak pazara ulaştırıyordu. O güne kadar her vagona, ikisi altta, ikisi üstte olmak üzere dört araba konuyordu.

SUYUN ALTINDA İNANILMAZ KEŞİF!

İsrail’deki Galilee Gölü’nde gizemli bir taş yapı bulundu. Arkeologlar, taş yapının ne zaman yapıldığını ve ne işe yaradığını araştırmaya başladı.

400 YILLIK İSPANYOL HAZİNESİ NİHAYET GÜNYÜZÜNE ÇIKARILDI

Altın ve gümüş sikkeler ve takılarla beraber yaklaşık 17 ton çeken hamulesi ile berber 400 yıldır deniz dibinde yatan bu kalyon, batıkları çıkarma konusunda uzmanlaşmış Odyssey Marine Exploration firması tarafından 8 yıllık bir hukuki mücadeleden sonra nihayet günışığına çıkarıldı

HOTEL DEL SALTO: TERK EDİLMİŞ BİR DAĞ OTELİ

1990 yılına kadar faaliyetini sürdüren bu ilginç otelin bugün terk edilmiş bir vaziyette bulunmasının sebebi konusunda ise muhtelif rivayetler var.

DÜNYANIN EN YÜKSEK DÖNME DOLABI

Caesars Entertainment Corp. tarafından Las Vegas'ta inşa edilen bu dönme dolap tam 165 m. yüksekliğinde ve Guiness rekorlar kitabına girmeye şimdiden aday.

GERÇEK ÜSTÜ GÖRSEL FİLM EFEKTLERİ NASIL YAPILIYOR?

Sinema endüstrisi, modern teknolojinin nimetlerini en verimli kullanan sektörlerden birisi. Ses ve görüntü sistemlerinde sağlanan ileri teknolojik imkânlar, bugün olağanüstü sahneler yaratmakta ustaca kullanılıyor.

FÜTURİSTİK BİR TASARIM: KAPSÜL TEKNE

Gövdesi tamamen fiberglas malzemeden üretilmiş bulunan 7.5 m. uzunluğundaki yumurta formlu bu tekne, Hamilton su jeti ve 325 beygir gücünde dizel bir Yanmar motorla donatılmış ve 25 knot hıza ulaşabiliyor.

AFRİKA'NIN KANLI AĞACI: PTEROCARPUS ANGOLENSIS

Pterocarpus angolensis ya da Afrika yerel dilindeki adıyla Kiaat ağacı, kesildiğinde veya gövdesi yara aldığında kan rengi bir reçine salgılaması dolayısı ile kanlı ağaç adı ile de anılmakta.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DİNOZOR FOSİLİ

Bölgede yaşayan bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan bu fosiller için bölgedeki Egidio Feruglio müzesinde görevli bulunan Palaeontolojist Jose Luis Carballido şöyle diyor: "Bunlar gerçek bir paleantolojik hazine ve sık rastlanan türlerden değil."

Friday, February 24, 2012

BU PROJE DÜNYADA İLK!

Çılgın proje!

Afrika’daki susuzluk sorununa çözüm bilim adamlarından geldi. Bu proje susuzluğu bitirecek

Grönland’da eriyen buzullar Afrika’ya taşınacak, bir yılda 350 bin kişiye içme suyu sağlanacak

140 gün sürecek

Kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle kıtlık yaşayan Afrika kıtası, Grönland’da başlayacak proje ile suya kavuşacak. Fransız bilim adamı Georges Mougin’nin önderliğindeki bir ekip, Grönland’dan alacakları 7 milyon tonluk buz kütlesini Afrika açıklarına taşıyacak. Yetkililer 140 gün sürecek bu çılgın proje için özel bir gemi hazırlanmayacağını bildirdi.

Monday, February 20, 2012

ROMANYA KARA BATTI!

Avrupa kıtası, bugüne kadar eşine pek rastlanmamış bir kış yaşıyor. Ağır kış koşulları nedeni ile adeta durma noktasına gelen günlük yaşam, bu yaşlı kıtanın doğusunda yer alan Romanya'da kendisini daha sert hissettiriyor. Nadir görülen kış koşulları ile mücadele eden Romanyalıların bu mücadelesi ise fotoğraf karelerine işte böyle yansıdı.






Sunday, February 19, 2012

DÜNYANIN EN BÜYÜK 15 KÜTÜPHANESİ

Geçmişi binlerce yıl öncesine giden ve yazının icadı ile beraber insanlığın bilgiyi kalıcı bir şekilde kaydetmek, biriktirmek ve paylaşmak ihtiyacının bir aracı olarak görülen kitaplar kadar, onları belirli bir mekanda toplayıp, konularına göre tasnif ederek, yani sınıflandırarak bir bilgi hazinesi meydana getirmek de giderek bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.

Medeniyetlerin gelişmişlik seviyesi ile paralel bir biçimde öne çıkan şehirlerin olmazsa olmazlarından biri de kütüphaneler olmuştur. Bugün, ilginç mimari tarzları ve köklü geçmişleri ile öne çıkmış, dünyanın belli başlı onbeş kütüphanesine bir göz atıyoruz.

Friday, February 17, 2012

AIGUILLE DU MIDI

Deniz seviyesinden 3842 m.lik bir yüksekliğe ulaşan Aiguille du Midi dağı, Fransız Alplerinde, ünlü Mont Blanc dağ silsilesinde yer alan bir dağ. Doğal güzellikleri ve hiç bir destek ayağı olmadan 1035 m.den 3842 m.ye 20 dakikada çıkabilen ve 1955 yılında hizmete konulan dünyanın en dik teleferik sistemi ile bu alanda dünya rekorunu elinde bulunduran bu dağ, Fransa'nın en rağbet gören turistik bölgelerinden birisi.

4810,45 m.lik Mont Blanc zirvesine giden rotalardan biri üzerinde bulunan bu dağ, panoramik güzellikleri, kafeleri ve hediyelik eşya dükkanları ile oldukça şirin ve güzel bir turistik nokta ve işte onun güzelliklerini anlatan bir kaç fotoğraf karesi.

Thursday, February 16, 2012

ROBOT JOKEYLER

Arap yarımadasında, özellikle Kuveyt'te deve yarışları öteden beri en ilgi çeken yarışların en başında gelmekte. Daha önceki yarışlarda, Daha önceleri, Pakistan ve Hindistan'dan jokeylik yapmak üzerine getirtilen çocukların hem uluslararası baskılar hem de insan kaçakçılığı ve diğer sair suçlara karışmış oldukları gerekçesi ile jokeylik yapmalarının yasaklanması kararı alınmış. Bu karar üzerine deve sahipleri de 2005 yılından bu yana, bu çocuklardan daha hafif ve daha az maliyetli olan robot jokeyler kullanmaya başlamışlar. Develeri yarışırken, 4x4 araçları ile yarış pistinin yan tarafındaki yolda onlarla beraber koşturan deve sahipleri, ellerindeki uzaktan kumandalar sayesinde develeri üzerindeki robot kamçılarla develerini istedikleri şekilde kontrol edebiliyorlar. Toyota Land Cruiser ödüllü bu uluslararası deve yarışından görüntüler ise aşağıda.

Wednesday, February 15, 2012

MADAGASKAR'IN KESKİN KAYALIKLARI

UNESCO tarafından "Dünya Mirası" listesine dahil edilen Tsingy de Bemaraha Milli Parkı, Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde yer alıyor.

Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşuyor. Zaten "Tsingy" kelimesi de Madagaskar dilinde "çıplak ayakla yürünemeyen yer" anlamına geliyor. 

Monday, February 13, 2012

AMAZON'DA BEŞ YILDIZLI YÜZER OTEL

Amazon nehri üzerinde unutulmaz bir tatil keyfi yapmak isteyenler için şimdi mükemmel bir fırsat var.

Projesi Peru'lu mimar Jordi Puig tarafından yapılan ve Aqua Expeditions adı verilen bu beş yıldızlı lüks yüzer otel, 45 m. uzunluğa ve 9 m. genişliğe sahip 32 misafir kabul edebilen bu kruvazör, misafirlerine panoramik camlarla kaplanmış suit odaları ile Amazonların doğal güzelliklerini her daim izleme fırsatı sunuyor.


Saturday, February 11, 2012

KAMÇATKA'DA BAHAR

Rusya Federasyonu'nun en doğu ucunda yer alan 427.300 Km2'.lik büyüklüğe sahip ve doğusunda Pasifik okyanusu, batısında ise Okhotsk denizi arasında 1.250 Km. boyunca uzanan, subarktik iklime sahip Kamçatka yarımadası, ilk kez, 1639 yılında Rus kâşif Ivan Moskvitin tarafından keşfedilmişti. Volkanları ve doğal güzellikleri ve zengin faunası ile dünyanın gözlerden uzak köşelerinden birinde yer alan bu yarımadada yaşanan bir ilkbahar mevsimine ait görüntüler, onun doğal güzelliklerine dair, bize biraz da olsa bir fikir veriyor.

Thursday, February 9, 2012

VENEDİK DE DONDU!..

Kuzey yarımkürede hüküm süren kış mevsimi 2012 yılı itibarı ile oldukça sert geçiyor. Özellikle Avrupa kıtası, adeta  buzdan bir örtü ile kaplanmış durumda. En ılıman bölgelerde bile alışılmadık görüntüler yaratan bu çetin kış koşullarından dünyanın en romantik şehirlerinden biri olan İtalya'nın Venedik şehri de nasibini almış bulunuyor. İşte aşıklar şehri, tarihi Venedik'ten ilginç kış manzaraları:




Wednesday, February 8, 2012

GHENT IŞIK FESTİVALİ

Ghent Işık Festivali 2012


Luminaire De Cagna, 1930 yılında kurulmuş İtalyan kökenli bir aile işletmesidir. Muhtelif zamanlarda yapılmış festivallerde, binaları ve şehir meydanlarını yağ ve karpit lambaları ile ışıklandıran bu firma, elektriğin yaygınlaşması ile bu sistemi kolaylıkla elektrikli aydınlatmaya çevirmeyi becerdi. 2006 yılından bu yana ise aydınlatma projelerinde sadece LED sistemler kullanıyorlar. Işıklar binaların yüzeylerinde ve bulundukları objeler üzerinde ışıktan bir perde oluşturmak üzere bir araya getiriliyorlar.


2012 yılı boyunca, Gent Işık Festivali, Belfortstraat caddesi üzerindeki Luminarie Cagna'da gerçekleştirilecek. Ahşaptan yapılmış ve binlerce ışıkla süslenmiş dev kemerler,  Romanesk ve Renosans mimarisini anımsatıyor. Giriş alanında yer alan 28 m. yüksekliğindeki ışıklar ve renklerle bezenmiş dev kemer, izleyicileri adeta bir peri masalı galerisine girmeye davet ediyor.


55.000 adet LED lambası ile hazırlanmış bu muazzam eserin elektrik tüketimi ise 20 Kw/saat










DÜNYANIN EN SIRADIŞI KİTABEVLERİ

Elektronik yayıncılık teknolojisinde gözlenen hızlı gelişime karşılık, yazılı basının önemini koruduğu bir gerçek.  Ardı ardına yayınlanan kitaplar ve dergiler okuyucularına yine büyük ölçüde kitabevleri üzerinden ulaşmaya devam ediyor. Dokunma hissinden ve ve kâğıt kokusunun hazzından vazgeçilemeyeceğini söyleyen kitabevlerinin yetkilileri, birbirinden ilginç şekillerde dekore edilmiş olan bu mağazalarla, mekânlarını müşterilerine cazip kılmayı hedefliyorlar. Şimdi dünyanın en ilginç ve en sıradışı kitabevlerinden derlenmiş bu ilginç albüme bir göz atalım.

Monday, February 6, 2012

DONMUŞ BUZ BLOKLARINA TIRMANMAK


Matt Lloyd ve arkadaşları, Colorado ve Kanada'nın donmuş şelaleri ve su sütunlarına bir tırmanış düzenlediler. Tehlikeli olduğu kadar ilginç bir deneyim olan bu tırmanışlarda, gelişmiş teknik ekipmanlarıyla kendilerine eşlik eden fotoğrafçı Keith Ladzinski'nin büyük zahmetlerle çektiği fotoğraflar gerçekten görülmeye değer.

Sunday, February 5, 2012

DENİZİN 7 KM ALTINDA DEV KARİDES

Yeni Zelanda açıklarında Pasifik Okyanusu'nun en derin yerlerinden olan Kermadec Çukuru'nda devasa bir karides türü keşfedildi

Yeni Zelanda Su ve Atmosferik Araştırmalar Kurumu (NIWA) bilimadamları, deniz yüzeyinin yaklaşık 7 kilometre altında keşfedilen 34 santimetrelik devasa kabuklunun, 2-3 santimetre uzunluğundaki normal karideslerden 10 kat büyük olduğunu söyledi.

İskoçya'daki Aberdeen Üniversitesi ve NIWA işbirliğinde yapılan araştırmada, deniz derinliklerindeki basınçtan korumak için safir cam kullanılarak yapılmış kameranın takılı olduğu büyük metal bir aletle deniz dibi tarandı. Araştırmada 7 farklı türün tuzağa yakalandığı ve 9 türün de kamerayla tespit edildiği, tuzağa yakalanan en büyük karidesin 28 santimetre uzunluğunda olduğu, 34 santimetrelik karidesin ise kamerayla görüntülendiği bildirildi.

Friday, February 3, 2012

YENİ MONA LİSA BULUNDU

Leonardo da Vinci'nin şaheserlerinden "Mona Lisa" tablosunun Leonardo'nun öğrencisi tarafından yapılmış kopyasının İspanya'nın başkenti Madrid'de 200 yıllık köklü müze Prado'da keşfedildiği açıklandı.


Prado sözcüsünün verdiği bilgiye göre, ellerinde bulunan nadide "Mona Lisa"nın Leonardo'un eseri tamamladığı işliğinde, öğrencisi tarafından yapılan kopyasında arka planda kır-dağ manzarası bulunmuyor.

Bu kopya dahi, Mona Lisa'nın en eski bire bir kopyası olması, hem de bizzat Leonardo'nun öğrencisi tarafından yapılmış olması bakımından sanat şaheseri sayılıyor.

Prado müzesi tarafından özenli bir restorasyondan geçirilen bu "Mona Lisa" replikasının restorasyon öncesi arka planının "siyah" olduğu belirtiliyor.

Prado Müzesi yetkilisi, müzenin bakımdan geçirilen bölmelerinde keşfedilen şaheser kopyanın büyük heyecan kaynağı olduğunu aksettirdi.

Prado yetkili sözcüsü, geleneksel olarak isim vermeden yaptığı açıklamada, bunun önce harcıalem bir kopya sanıldığını fakat araştırmayla gerçekten Leonardo'nun atölyesinin ürünü olduğunun anlaşıldığını anlattı.

Prado Müdürü Miguel Zugaza, basın toplantısıda bu büyük keşif üzerine açıklamada bulunacak.

Mona Lisa'nın sergi salonunda muhafaza edildiği Paris-Louvre Müzesi, Prado'nun eşsiz buluşunu yakından takip ediyor.








İspanya'nın El Mundo (Dünya) ve El Pais (Memleket) gazeteleri, Louvre'un büyük buluşa tam destek sağladığını, Mona Lisa'nın Leonardo'un öğrencisi tarafından yapılmış kopyasının aslından daha iyi durumda olduğunu, aradan geçen 520 yılın yıprantısından iyi korunduğunu yazdı.

Prado şaheser kopyası Paris'e incelenmek için gönderilmeden önce Madrid'de müzede sergilenecek.

Bu başyapıt kopya, Leonardo'nun sihirli fırçası üzerine incelemeleri derinden etkileyecek.

VİDEO:


3 Şubat 2011

BİR SIRRI DAHA ORTAYA ÇIKTI!

Doğanın akıl sır erdirilemeyen büyük sırlarından biri olan örümcek ağının bir özelliği daha ortaya çıktı

Uzmanlara göre bu özellik mühendislere ilham verebilir.

Örümcek ağının dayanıklılığının bir sırrı daha ortaya çıktı.

ABD’deki Massachussets Institute of Technology Üniversitesi’nden Markus Buehler ve ekibinin yaptığı araştırma, üzerine dalın düşmesi ya da şiddetli rüzgarlar gibi farklı mekanik stres durumlarında ağın korunması için bir ipliğin "kendini feda ettiğini" gösterdi.

Doğada yapılan incelemeler ve bilgisayar simülasyonu sayesinde bir iplik koptuktan sonra ağın eski haline geri döndüğünü gören bilim adamları, bu sayede örümceğin ağı baştan örmek yerine, zarar gören kısmı onardığını belirtti.

İpeksi ipliklerde bulunan proteinlerin esnekliği güçlendirdiği, proteinlerin şoku soğurduğu ifade edildi.

Buehler, ağırlıklarına oranla örümcek ağlarının çelikten daha sağlam ve kevlardan daha dirençli olduğu vurguladı.

İngiliz "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, örümcek ağlarının bu direncinin mühendislere ilham verebileceğine dikkati çekti.

Daha önce dulavrat otu cırt cırta (Velcro), bir kertenkele türünün ayakları güçlü yapıştırıcılara esin kaynağı olmuştu.



VATAN / 2 Şubat 2012





Thursday, February 2, 2012

EVLİYA ÇELEBİ'NİN KAYIP HARİTASI

Evliya Çelebi'nin 'Nil Haritası' görüntülendi

Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan ve bugüne kadar hiç görüntülenmeyen, Evliya Çelebi'nin ''Nil Haritası'' ilk kez görüntülendi.

VATİKAN - Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden sonra ikinci ünlü eseri kabul edilen ve Vatikan Kütüphanesi'nde olduğu bilinen 6 metre uzunluğundaki ''Nil Haritası'', Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve yazar Rinaldo Marmara öncülüğünde, Vatikan Kütüphanesi'ne yapılan gezide görüldü. Uzmanlar, eserin Nil Nehri'nin doğduğu Cebel-i Kamer'in yer aldığı 1 metrelik baş bölümünü gösterdi.



ALTI METRELİK HARİTA
Kütüphane gezisi boyunca geziye katılanların tarihi bir ana tanıklık ettiği vurgulandı. Geziden sonra, Vatikan Kütüphanesi'nde Türk ve dünya kültür tarihi açısından çok enteresan birtakım şeyler gördüklerini anlatan Büyükelçi Prof. Dr. Gürsoy, "Bunun için çok heyecan duymalıyız bence. Bunların başında da Nil Haritası geliyor. Evliya Çelebi'nin çalıştığı, yorumlar yaptığı, şerhler yazdığı bu Nil Haritası 6 metre boyunda. Galiba biz onu ilk görenlerdeniz" dedi.

Gürsoy, "Kendimize ait olan mirası korumamız gerekir" diyerek, bu eserin Vatikan Kütüphanesi'nde bulunmasının heveslerini kırmaması ve kendi ellerindekilerini iyi saklayabilmeleri gerektiğinden söz etti.

Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan Nil Haritası'nın restore edilmeye ihtiyacı olabileceğini kaydeden Büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

'RESTORASYON GEREKLİ'
"Belki Türkiye'deki hayırsever pek çok sponsor, kültüre katkıda bulunabilecek pek çok sponsor, bu eşi benzeri görülmemiş, tarihi kıymeti fevkalade yüksek olan bu haritayı, üstelik de UNESCO tarafından Evliya Çelebi yılı olan bu senede, sponsorluk yaparak bize kazandırabilir. Restorasyonunu yaptırtabilir. Kolay olmayacaktır. Bakalım bir deneyelim.

Pek çok hayırsever zenginimiz bu işe katkıda bulunabilir. Bu ayrıca, Türkiye ile Vatikan ilişkileri bakımından, Vatikan Kütüphanesi'nde yapılacak işler bakımından da yardımcı olur."

1672-1673 yıllarında Nil yolculuğuna çıkan ve kuzeyden güneydeki Sudan'a kadar indiği söylenen Çelebi'nin, ''Nil Haritası''nda bu gezisini anlattığı aktarılır.

Vatikan Kütüphanesi'ne yapılan bu önemli gezide, ''Nil Haritası''nın yanı sıra 15. yüzyıldan kalma Dede Korkut'a ait bir kitabe gösterilen Türk konuklara Yeni Kütüphane kısmı hakkında da bilgi verildi. Prof. Dr. Gürsoy, kütüphanede gördükleri Dede Korkut kitabesinin de bilinen en eski iki nüshasından biri olduğunu söyledi. Bir diğerinin de Almanya'nın Dresden kentinde bulunduğunu bildiren Büyükelçi, Dede Korkut üzerine araştırmaların çoğunun ya Dresden ya da Vatikan'ın temel alınarak yapıldığını, ancak bu konuda ağırlığın Dresden'den yana olduğunu sözlerine ekledi.

Geziye Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un yanı sıra ''İki Dünyanın Buluşma Noktası: İstanbul'' adlı kitabın yazarı ve Vatikan Kütüphanesi'nde araştırmalar yapan Rinaldo Marmara, Tevere Enstitüsü Başkanı Mustafa Cenap Aydın ile bazı Türk gazeteciler katıldı.


23 Kasım 2011 / NTVMSNBC

Wednesday, February 1, 2012

JAPON USULÜ OMLET

Zaman sorunu olan ve akşamları yorgun argın kendini eve zor atanlar için en çok ihtiyaç duyulan şeylerin başında, şüphesiz, evde hemen pratik bir şekilde, fazla uğraşmadan ama lezzetten de feragat etmeden yapılabilecek yemekler geliyor. Omlet yapmak ise bu durumda hemen ilk akla gelenlerden ve hatta klasiklerden... Bu, basit ama leziz öğünü hem görsel açıdan, hem de daha doyurucu kılmak bakımından, tarifi için fotoğraflara bakmanın yeteli olduğu "Japon usulü omlet"le tanışmakta fayda var diye düşünüyoruz...