KAMÇATKA YARIMADASINDA VOLKANİK HAREKETLENME

Uzakdoğu Rusya'nın Kamçatka yarımadasında bulunan Tolbachik volkanının 30 yıl aradan sonra yeniden hareketlendi.

VERT-A-PACK: ARAÇ TAŞIMADA ALIŞILMADIK BIR YÖNTEM

1960'lı yılların başına kadar, Amerikan Otomotiv Endüstrisi, ürettiği otomobilleri demiryollarını kullanarak pazara ulaştırıyordu. O güne kadar her vagona, ikisi altta, ikisi üstte olmak üzere dört araba konuyordu.

SUYUN ALTINDA İNANILMAZ KEŞİF!

İsrail’deki Galilee Gölü’nde gizemli bir taş yapı bulundu. Arkeologlar, taş yapının ne zaman yapıldığını ve ne işe yaradığını araştırmaya başladı.

400 YILLIK İSPANYOL HAZİNESİ NİHAYET GÜNYÜZÜNE ÇIKARILDI

Altın ve gümüş sikkeler ve takılarla beraber yaklaşık 17 ton çeken hamulesi ile berber 400 yıldır deniz dibinde yatan bu kalyon, batıkları çıkarma konusunda uzmanlaşmış Odyssey Marine Exploration firması tarafından 8 yıllık bir hukuki mücadeleden sonra nihayet günışığına çıkarıldı

HOTEL DEL SALTO: TERK EDİLMİŞ BİR DAĞ OTELİ

1990 yılına kadar faaliyetini sürdüren bu ilginç otelin bugün terk edilmiş bir vaziyette bulunmasının sebebi konusunda ise muhtelif rivayetler var.

DÜNYANIN EN YÜKSEK DÖNME DOLABI

Caesars Entertainment Corp. tarafından Las Vegas'ta inşa edilen bu dönme dolap tam 165 m. yüksekliğinde ve Guiness rekorlar kitabına girmeye şimdiden aday.

GERÇEK ÜSTÜ GÖRSEL FİLM EFEKTLERİ NASIL YAPILIYOR?

Sinema endüstrisi, modern teknolojinin nimetlerini en verimli kullanan sektörlerden birisi. Ses ve görüntü sistemlerinde sağlanan ileri teknolojik imkânlar, bugün olağanüstü sahneler yaratmakta ustaca kullanılıyor.

FÜTURİSTİK BİR TASARIM: KAPSÜL TEKNE

Gövdesi tamamen fiberglas malzemeden üretilmiş bulunan 7.5 m. uzunluğundaki yumurta formlu bu tekne, Hamilton su jeti ve 325 beygir gücünde dizel bir Yanmar motorla donatılmış ve 25 knot hıza ulaşabiliyor.

AFRİKA'NIN KANLI AĞACI: PTEROCARPUS ANGOLENSIS

Pterocarpus angolensis ya da Afrika yerel dilindeki adıyla Kiaat ağacı, kesildiğinde veya gövdesi yara aldığında kan rengi bir reçine salgılaması dolayısı ile kanlı ağaç adı ile de anılmakta.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DİNOZOR FOSİLİ

Bölgede yaşayan bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunan bu fosiller için bölgedeki Egidio Feruglio müzesinde görevli bulunan Palaeontolojist Jose Luis Carballido şöyle diyor: "Bunlar gerçek bir paleantolojik hazine ve sık rastlanan türlerden değil."

Thursday, May 31, 2012

GÖKYÜZÜ ŞEHİRLERİ

'Megatropolis' projesi, geleceğin mega gelişmiş şehirleri için bir vizyon oluşturması amacı ile başlatılmış bir proje. Bu proje için davet edilen kimi mimarlık şirketleri ve sanatçılar, şehrin günlük stres, gürültü ve kirliliğinden insanların kaçabileceği, Lotus çiçeğinden esinlenerek düşünülmüş bir gökyüzü şehri kurmak konusunda çalışmalar yapıyorlar.

Bulgaristan doğumlu ve halen Londra'da yaşamakta olan Bulgar mimar Tsvetan Toshkov tarafından ‘City in the Sky’ adı ile duyurulan bu projeye dair fantastik görüntüler ise aşağıda:

ÇİN'İN KOLZA TARLALARINDAN BAHAR MANZARALARI

Kolza, özellikle hayvan yemi olarak kullanılan, yağlı tohumları ile ünlü bir bitki türü. Kanola ise Kolza'nın ıslahı sonucu elde edilmiş ve asit oranı düşürümlüş bir türü. Bu çeşit ilk önce Kanada'da geliştirilmesinden dolayı ona İngilizce "Canadian Oil Low Acid" (düşük asitli Kanada yağı) sözcüklerinden türeme, "kanola" adı verilmiş.

Şimdilerde, biyolojik yakıt üretiminde kullanılmaya başlanan kanola bitkisi, bugün Çin'de de yaygın şekilde yetiştirilmekte ve bu sayede de kolzalar çiçeklendiğinde, ortaya da aşağıdaki gibi muhteşem görüntüler ortaya çıkmakta...

Tuesday, May 29, 2012

DÜNYANIN EN YÜKSEK HEYKELLERİ

Heykeller, insan, hayvan ya da yapımcısının kendi hayal gücüne bağlı olarak ortaya koyduğu kimi üç boyutlu fantastik anıtlar ya da eserler olarak tanımlanabilir. Dünyanın hemen her noktasında rastlanan irili ufaklı bu eserlerden boyutları itibarı ile öne çıkan, daha doğrusu; gerek boyutları ve gerekse simgeledikleri nesneler ve temsil ettikleri düşünceler ile öne çıkan ve dünyaca tanınan bu eserlerden derlenmiş bir albüm, zannederiz ilginizi çekecektir.

Monday, May 28, 2012

RÜYA GİBİ BİR PLAJ: IPANEMA

İpanema, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinin güney bölgesinde yer alan ve emsalsiz güzellikteki plajları ile tanınan bir bölge. Ancak, İpanema'nın asıl ününü plajlarının güzelliğinden çok, Antonio Carlos Jobim ve Vinicius de Moraes tarafından "bossa nova" tarzında yapılan "Garota de Ipanema" (İpanemalı Kız) adlı şarkısı ile kazandığını söylemeliyiz.

Kumsalın batı ucunda yer alan "Dois Irmaos" (İki Kardeş) tepeleri de bu plajın güzelliğine ayrı bir güzellik katıyor.

Thursday, May 24, 2012

İZLANDA'NIN RENKLİ DAĞLARI

İzlanda, gerçekten çok ilginç jeolojik oluşumları bünyesinde barındıran bir ülke. Bu anlamda, Landmannalaugar Milli Parkı da İzlanda'nın güneyinde, Hekla volkanına yakın dağlık bölgede yer alan bir turizm ve doğa yürüyüşü merkezi. Sıradışı bir jeolojik yapıya sahip olan bu bölgedeki dağlar, pembe, yeşil, mavi, kırmızı, sarı ve kahverengi gibi çok geniş bir renk spektruma sahip bir riyolit dağ grubu. Riyolit dağ yapıları ise magmatik ve volkanik kaya yapıları arasında bulunan silisce zengin kompozisyonlardan oluşan dağlardır.

Wednesday, May 23, 2012

NISSAN'DAN ARAÇ TAŞIMADA ÇEVRECİ GEMİ

Nissan fiması, ürettiği araçları Japonya sahillerinde bir noktadan diğerine taşımak için şimdi aydınlatma elemanı olarak LED lambalar kullanan ve dizel motorunun kontrol ünitelerinin enerjisini fotovoltaik güneş panellerinden alan "Nichioh Maru" adlı bu gemi, bilinen adı ile Ro-Ro taşımacılığına yeni ve çevreci bir yaklaşım getiriyor.

Güverteye monte edilen ve 1.5 futbol sahası büyüklüğüne sahip toplam 281 güneş paneli sayesinde, aydınlatma için ayrı bir jeneratör kullanmak zorunda kalmadıklarını ve bu sayede CO2 emisyonunu önemli ölçüde düşürdüklerini söyleyen RoRo taşımacılık şirketi Nitto Kauin Corporation'ın başkanı Tomohiko Uchiyama, 1380 taşıt kapasiteli bu geminin Oppama, Yokohama, Kobe ve daha güneyde bulunan Kyushu adasına kadar haftada iki kez sefer yapabildiğini ve 1.800 km. yol katedebildiğini söylüyor.

VATOZLARIN ŞAŞIRTICI GÖÇÜ

"Munkiana Devil Rays" adı ile gruplanan ve orta Amerika sahillerinde sıkça rastlanan bir vatoz balığı cinsinin şaşırtıcı göçü, bir tesadüf sonucu ortaya çıkarıldı. Özel bir uçakla Meksika'nın Baja Californian Sur körfezi üzerinden geçen Alman doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçısı Florian Schulz'un bu yolculuğu esnasında uçaktan farkettiği bu toplu göç olayı ilk defa fotoğraflanmış ve aynı fotoğrafçı tarafından takip edilerek bu vatozların yılda iki defa bu göçü yaptıkları anlaşılmıştır.

Monday, May 21, 2012

DÜNYANIN EN EGZANTRİK BUTİK OTELİ

Singapur'da, 1920'li yıllarda inşa edilmiş bir okul binasının otele dönüştürülmesi ile ortaya çıkan Wanderlust Hotel, tamamen deneysel amaçlarla ortaya konmuş ve dört farklı tematik konseptiyle butik oteller arasında öne çıkmış çok ilginç bir butik otel.

Dört farklı tematik konseptte düzenlenmiş 29 odalı bu otelin her katının tasarımı, dünyaca tanınmış dört ayrı dizayn ajansı arasında şu şekilde paylaştırılmış.

Wednesday, May 16, 2012

DÜNYANIN EN MUHTEŞEM DENİZ KAYALIKLARI

Milyonlarca yıl boyunca çeşitli jeolojik etmenlerin etkisi ile şekilden şekile girmiş yeryüzünde, bu değişim ve oluşumlardan dünya denizlerinin kıyıları da ayrı kalmamış, yeryüzünün diğer her noktasında olduğu gibi buraları da, bu ilginç şekillenmelerden kendi payına düşeni fazlası ile almış görünüyor.

Monday, May 14, 2012

2.500 YILLIK BİLİNMEYEN BİR DİL KEŞFEDİLDİ

Diyarbakır il sınırları içinde bulunan Ziyaret Tepe arkeolojik kazı alanından iki yıl önce çıkarılan kil tabletteki yazının 2.500 yıl önceye dayanan unutulmuş bir dil olduğu bulundu. Tablet aynı zamanda Asur İmparatorluğu’nun doğu bölgesine ait bilinen ilk tarihi veri.

Tuesday, May 8, 2012

BİLİM-KURGU ROMANLARINDAKİ GİBİ: DENİZALTI OTELİ

Singapur kökenli "Deep Ocean Technolgy Pty." firması, "THE WATER DISCUS UNDERWATER HOTEL" adlı otel kompleksi projesini dünyaya tanıttı. Biri su altında, diğeri su yüzeyinin üzerinde olacak şekilde iki diskten ve bunları birbirlerine bağlayan tüp şeklindeki üç ayak/geçitten oluşacak bu ilginç yapı, yüksek güvenlik standartları gözetilerek tasarlanmış durumda.

Deniz tabanına üç adet ayakla sabitlenecek bu otelin deniz yüzeyinde kalan bölümü ise askıda kalacak. Her türlü hava koşulunda ayakta kalabilecek şekilde dizayn edildiği belirtilen bu otelin su altında kalan diskinin dış yüzeyi, herhangi bir tehlike anında derhal kapanacak şekilde planmış ve sualtı bölümünün dizaynı ise herha.   ngi bir klostrofobik (kapalı alan korkusu) duyguya meydan vermeyecek şekilde dizay edilmiş...
.
Toplam 2.000 m2 olarak planlanan bu otel kompleksi, ilave modüllerle büyütülebiliyor. Ayrıca, bu kompleksin, istenildiği takdirde dünyanın herhangi bir yerine taşınması ve yer değiştirmesi de mümkün. Bu arada, bu proje ile Dubai'nin ilgilendiğini de not edelim.

Saturday, May 5, 2012

DINOFLAGELLATE: IŞILDAYAN PLANKTONLAR

Yeryüzünde yaşayan canlıların kimileri "bioluminescent" özelliğine, yani "ışık yayma" ya da "ışıldama" özelliğine sahipler. "Dinoflagellate" adı verilen bu tek hücreli su planktonları da bu özelliğe sahip bir canlı türlerinden biri.

Biyoluminesensler, enerjiyi kimyasal yolla ışığa dönüştürebilen canlılardır. Bu planktonlar, bünyelerinde bulunan lusiferaz enzimini lusiferin adlı ışık yayan moleküllere dönüştürerek bulundukları ortamda ışımaya başlarlar. Bu kimyasal reaksiyon ise genelde hücre duvarında duyumsanan bir basınç nedeni ile ortaya çıkan bir reaksiyondur. Sadece denizlerde değil tatlı sularda da yaşayabilen bu planktonların ışıması ile Bahamalar ve Malezya sahillerinde ortaya çıkan görüntüler ise gerçekten çok ilginç...

KRALIN KÜÇÜK PATİKASI

İspanya'nın güneydeki eyaleti Andalucia'da bulunan ve 1901 yılında üzerine bir hidroelektrik santrali yapılmasına karar verilen Gaitanejo şelalesine ulaşabilmek ve gidiş-geliş için bir yaya yolu oluşturulması gerekli olunca, yalçın kayalıklardan geçecek bir patika yapılmasına karar verildi. 4 yıl süren patika inşaatının ardından 1921 yılında Conde del Guadalhorce barajının inşaatı tamamlandı. Barajın açılış merasimi için gelen o günün İspanya Kralı XIII. Alfonso bu patikayı kullandı ve bundan dolayı da bu patika, El Caminito del Rey, ya da daha çok kullanılan adı ile "Camino del Rey", yani "Kralın küçük patikası" olarak anılmaya başlandı.

Wednesday, May 2, 2012

DEV BİR SEKOYA AĞACINDA YAŞAM

National Geographic Society'nin projesinin bir parçası olarak, "UC Berkeley's Whitaker Forest"tin en büyüğü olan "Odin" adlı dev sekoya ağacına tırmanan Peter T. Oboyski ve biolog Jim Campbell Spickler, fotoğrafçılar David Liitschwager ve Anand Varma eşliğinde, 2011'in Ağutos ayında iki dev Sekoya ağacına tırmandılar. Projenin amacı, Sekoya ağaçlarında (Sequoiadendron giganteum) yaşayan organizmalar hakkında bilgi toplamaktı. (Resimleri büyük görmek için üzerine tıklayınız...)