13 Haziran 1955'de Doğu Sibirya'da yer alan Mirny yakınlarında bulunan elmas madeni, zaman içinde dev bir açık maden ocağına dönüştü.
Bugün bu dev çukur, 30 Nisan 2004 yılında üretimine son verilen Yakut elmas madenciliğinin bir anısı olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Çapı 1250 m., derinliği ise 525 m.ye ulaşan bu dev elmas çukurunun artık açık madenciliğe elvermemesi sebebi ile elmas, artık bu dev çukurun dibine açılan galerilerden çıkarılıyor. 1994'den bu yana Yakut kökenli EPL anonim şirketi tarafından işletilen bu madenden dünya piyasalarına Yakutistan'ın göz alıcı elmasları sunulmaya devam ediliyor.
Büyük Amakinsky Seferi sırasında Yuri Kabardin, Ekaterina Elagina ve Viktor Avdeenko adlı jeologlar tarafından keşfedilen bu maden, 1940 ve 1950'lerde çok sayıda başarısız keşif çalışmasından sonra, Rusların kimberlit arayışındaki ilk başarısı olmuştu. 1957'de, bu başarısından dolayı ekibin başkanı olan Yuri Kabardin'e de Sovyetlerin en büyük ödül olan Lenin Ödülü verilmişti.
Kimberlit ise yüksek nispette magnezyum ve demir bulunduran volkanik kaya kalıntılarına verilen ad. Bu kayalarda kalsit, olivin, ilmenit, mika vb.. birçok başka mineral de bulunuyor.Kimberlit yer kabuğunun derin tabakalarında kanallar şeklinde oluşuyor. Elmasın çoğu kez bazı yer kabuğu hareketleriyle yukarıya çıktığı kabul edilmekte. Kısmen de bazı bölgelerde nehir kumlarına karışmış halde bulunabiliyor. Elmasın en çok bulunduğu yerler olarak, Avustralya, Güney Afrika (Kimberley’de), Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan sayılabilir.
Elmas, orijinal olarak yalnız Kimberlit Bacaları'nda bulunuyor. Diğer tip elmas oluşumları, muhtemelen Kimberlit'ten aşınmayla veya tortuların başkalaşım geçirmelerinden meydana geliyor. Kimberlit kayalarında her zaman elmas bulunmayabiliyor. Bulunma oranının ise ancak ortalama kırk milyonda bir olduğu tahmin ediliyor.
1 yorum :
islenmemis bir tane orjinal tasi ile satin almak istesek nereye müracaat etmemiz gereklidir??
Post a Comment