Saturday, January 28, 2012

ALMANYA'NIN EN TENHA OTELİ

Bremerhaven limanının 30 mil açığında bulunan 125 yıl önce inşa edilmiş olan "Roter Sand" adlı deniz feneri, 10 yıl kadar önce misafir kabul etmeye başladı.

1885 yılında inşa edilen ve 22 metre derinliğindeki deniz tabanına oturan temeli ile, zamanının ilki olan ve teknolojik harikası olarak kabul edilen bu deniz feneri, neredeyse 80 yıl boyunca , kırmızı, siyah ve beyaz renkleri ile limana yaklaşan denizcilerin ilk gördükleri ve Kuzey Denizi üzerinden yeni dünyaya göç eden göçmenlerin ülkelerinden ayrılırken son gördükleri şey oldu.



1964 yılında, çelik temellerinde saptanan dengesizlikler üzerine hizmet dışı bırakılan bu deniz feneri, 1987 yılında, Alman Anıtlarını Koruma Vakfı (DSD))tarafından muhteşem bir kurtarma operasyonu ile baştan aşağı yenilendi ve iç dekorasyonu yeniden elden geçirilerek 1999 yılında ziyaretçi kabulüne başladı.


Yukarı çıkmak için bir merdiveni bulunmayan bu deniz fenerinde merdiven yerine sepet kullanılmakta, fener bekçileri bu sepet yardımı ile inip çıkmaktaydı. Fakat ziyaretçiler şimdi sepet yerine, fenere yanaşan feribotlardan uzatılan merdivenleri kullanmaktalar.

1907 Tarihli bir Kartpostal

Bugüne kadar Roter Sand 800 yatılı misafir ve 5.500 civarında günlük ziyaretçi kabul etmiş durumda.

1929 tarihli bu resimde sepetle yukarı çekilen bir görevli böyle görüntülenmiş...

İçinde, oturma bölümünde bir mutfak, bir yatak odası ve bir banyosu bulunan bu deniz feneri, aynı anda 6 kişiyi ağırlayabiliyor. Elektrik ve ısıtma sisteminin bulunmadığı bu mekânda, üst kattaki tuvalet arasındaki 70 basamaklı dik merdiven nedeni ile alkol tüketimine izin verilmemekte. Misafirler ise kendi uyku tulumları ve havlularını yanlarında getirmek durumundalar. Mutfakta ise yeterli yiyecek depolanmış durumda.


Günlük ziyaretler için kişi başına 75€ ve 2 gün bir gece için ise 488€ talep edilen bu turlar konusunda bilinmesi gereken bir husus varsa, o da, "Goliath" feribotunun ancak uygun hava koşullarında buraya sefer düzenlemesi ve hava koşullarında meydana gelebilecek olumsuz bir değişmede, koşullar düzelene kadar misafirlerin geri alınamadığı...


1 Kasım 2011'de 125. yaşını kutlayan Roter Sand'ın bakımı için Alman Turizm Bakanlığı gelecek yıl 150.000€ civarında bir harcama yapmayı planlıyor.




0 yorum :

Post a Comment