Thursday, August 9, 2012

DÜNYANIN EN İLGİNÇ DENİZ KALELERİ

Savunma ve güvenlik, tarih boyunca insanlığın üzerinde çokça kafa yormak zorunda kaldığı bir konu. Çağlar boyunca devam edip gelen savaşlar nedeni ile, olası bir saldırının nereden ve ne şekilde geleceğini isabetli bir şekilde tahmin edilerek buna göre gerekli tedbirleri alabilmek zorunluluğu, çoğu zaman işte böyle ilginç yapıların ortaya çıkmasını sağlamış...







Fort Jefferson, Florida, ABD. Fort Jefferson Meksika Körfezi'nde yer alır. 19. yüzyılda inşa edilmiş ve şimdi terk edilmiştir. Şimdi Milli Parklar Kuruluna bağlı bir turizm merkezi olarak hizmet vermektedir 

1822 yılında kale Karayipler'de korsan karşı bir deniz üssü olarak kuruldu. 1847 yılında ağır silahlar için 420 tane menfez boşluğu olan büyük bir binanın yapımına başlandı. Kale etrafındaki hendek genişliği 23 metre, deniz seviyesinden duvarlarının yüksekliği ise 15 metredir.


İngiltere'de, Thames ağzında, İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilmiş bu çelik kaleler şimdi turistler tarafından büyük bir ilgiyle ziyaret ediliyor.

 No Mans Land Fort Portsmouth, İngiltere Hampshire'de, yapay bir ada üzerinde yer alır. Ada 1861 ve 1880 yılları arasında inşa edilmiştir. Ada granit bloklar üzerine oturtulmuştur ve 200 metre çapındadır. Duvarlar, deniz seviyesinden 18 m. yüksekliktedir. Amaç, kaledeki 80 asker ile Fransız saldırılarını Britanya kıyılarında durdurmaktır. 

HM Fort Roughs, yine İngiltere sahillerinde, 1942 yılında inşa edilmiş, topçu ve radar ekipmanları ile teçhiz edilmiştir.

Fort Murud-Janjira, Hindistan: Müslüman fatihlere karşı 18. yüzyılda yapılmış bir kale

Fort Pampus, Hollanda

Fort Bayard, Fransa. Belki de dünyanın en ünlü Kalesi'ne Bayard Antiosh Boğazı'nda Fransa'nın Atlantik kıyısında yer alır. Yapımına 1801 yılında başlanan bu kalenin inşaası 1857 yılına kadar devam etti.

Fort "İmparator Alexander I," Rusya'da 1838-1845 yılları arasında inşa edildi. 

Fort Louvois. Proje 1690 yılında Fransa savaş bakanı Fort Marquis de Louvois  tarafından tasarlanmıştır. 

Danimarka Flakfortet kalesi. Kopenhag ve Malmö arasında yapay bir ada olan Saltholmreb'de yer alır. Kalenin inşaatı 1910 1915 yılları arasındadır.



























0 yorum :

Post a Comment