Sunday, October 21, 2012

NEREDEYSE HEPSİ ELMAS!

Büyük oranda elmastan oluşan bir gezegen keşfedildi

Astronomlar, çıplak gözle görülebilen bir yıldızın yörüngesinde, büyük oranda elmastan oluşan bir gezegen keşfetti.

Bilim adamları 55 Cancri e adlı bir gezegen keşfetti. Uzmanlar gezegenin elmastan olabileceğini öne sürerken Yale Üniversitesi’nden araştırmacı Nikku Madhusudhan kendi ışığını yayan ilk gezegen olan bu gezegenin yüzeyinin su ve grafit yerine karbon ve elmasla kaplı olduğunu açıkladı. Madhusudhan, gezegengeki kayalık kimyasının dünyada farklı olduğunu, karbon zenginliği ve kimyasal bileşenlerin yoğun olduğunun altını çizdi. Kayalık bir gezegen olan “55 Cancri e”, Yengeç takım yıldızı içerisinde ve güneşe benzer bir yıldızın eksenindeki turunu 18 saat gibi hızlı bir sürede tamamlıyor. Princeton Üniversitesi’nden astronom David Spergel ise kütlesi ve yaşı öğrenildikten sonra gezegenin yapısını netleştirmenin kolaylaşacağını vurguladı.


DÜNYANIN KÜTLESİNİN ÜÇ KATI


Araştırmaya katılan Fransa'nın Toulouse kentindeki Astrofizik Araştırmaları Enstitüsü'nden Olivier Mousis de gezegenin kütlesinin üçte birinin -ki bu Dünya kütlesinin üç katına denk geliyor- elmastan oluşuyor olabileceğini belirtti.


Yüksek basınç, karbon yüzeyi kristalize ederek elmasa dönüştürüyor.


The Yale Üniversitesi Astrofizik araştırmacısı Madhusudhan, gezegendeki kayalık kimyasının dünyadan farklı olduğunu, karbon zenginliği ve kimyasal bileşenlerin yoğun olduğunu belirtiyor.




0 yorum :

Post a Comment