Wednesday, May 16, 2012

DÜNYANIN EN MUHTEŞEM DENİZ KAYALIKLARI

Milyonlarca yıl boyunca çeşitli jeolojik etmenlerin etkisi ile şekilden şekile girmiş yeryüzünde, bu değişim ve oluşumlardan dünya denizlerinin kıyıları da ayrı kalmamış, yeryüzünün diğer her noktasında olduğu gibi buraları da, bu ilginç şekillenmelerden kendi payına düşeni fazlası ile almış görünüyor.


Her ne kadar bütünü ile jeolojik hareketler sonucunda meydana çıkmış olsa da, ortaya çıkan bu kayalıkların dünyamıza kattığı güzellik gerçekten tartışılmaz. Örnek olarak seçtiğimiz resimlere baktığınızda, bu konuda bize hak vereceğinizden eminiz.

 Rock Dan Bristy, İrlanda'nın Atlantik kıyılarında, kıyıdan 80 m. uzaklıkta ve 50 m. yüksekliğinde bir kayalık. Bu kayalığın en büyük özelliği ise, üzerinde binlerce, belki de milyonlarca kuşun yuva yapması. Rock Dan Bristy, bu özelliği ile de kuşlara meraklı amatör ve profesyonel bir çok kuş gözlemcisinin ilgisini çeken bir kayalık. 
Sail Rock (Yelken Kayası), Kuzey-doğu Karadeniz sahillerinde Rusya'nın Gelendzhik şehrinin Praskoveevka köyü yakınlarında, 30 m. yüksekliğinde ve 25 m. genişliğinde bir "kumtaşı" rezervinden arta kalmış bir kayalık. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında bu sahilleri keşfe çıkan Rus gezgin S. Vasyukov, bu kayalığa dağ topu ile dört kez ateş açıldığını, bunlardan ancak birinin bu kayalıkta bir delik açıldığını duyduğunu söylese de, bu konuda kesin bir kanıt yoktur.
137 m. yüksekliğinde, İskoçya sahillerinde, Orkney adasının batısında bulunan "The Old Man Hoy Rock" kayalığı
Danimarka'ya bağlı ve Britanya'nın kuzey batısında yer alan Faroe adalarında bulunan "Rock Risin og Kellingin" kayalıklarıını bu ismi, "dev büyülü kayalar" anlamına geliyor ve 71 m. yüksekliğe ulaşıyor.
Bu kayalıkları büyüleyen(!) "büyücü" ise alt resimdeki solda görünen kaya sütunu üzerinde görünen ve insana benzeyen figür. 
"Kicker Rock"-Ekvador. Bu kayalıklar, "Sleeping Lion", yani "uyuyan aslan" olarak da biliniyor.
Galapagos adalarında bulunan bu kayalıkların yüksekliği ise 152 m.yi buluyor.
"Ko Tapu Rock"- Tayland. 20 m. yüksekliğe ulaşan bu kayalığın deniz seviyesinde 8 m. olan çapı, aşağı inildikçe 4 m.ye kadar daralıyor. 
1788 yılında keşfedilen "Ball Pyramid", Avustralya'ya bağlı, yaklaşık 300 m.ye 1.100 m. büyüklüğünde ve Lord Howe adalar grubunda bulunan volkanik kaya kütlesinden oluşmuş bir adadır. Dünyanın en yüksek volkanik yığılımı olan bu kayalığın yüksekliği ise 562 m. olarak ölçülmüştür.
"Old Harry Rock Dorset", İngiltere sahillerinde yer alan tebeşir kayalıklarıdır. 
"The Twelve Apostles", yani "on iki havari" kayalıkları, Avustralya'nın Victoria bölgesinde yer alan kalker yığınlarıının aşınması ile ortaya çıkmış bir kaya grubudur. Yılda, 2 milyon turistin ziyaret ettiği bu kayalıkların en yüksek noktası 45 m. Toplam 9 büyük kaya kitlesinden oluşmasına rağmen bu kayalıklara, etraflarındaki küçük kayalıklar dahil edilerek oniki havariler adı verilmiş ve turistik önemi artsın istenmiş olduğu anlaşılıyor.
Bu kayalıklar, günün değişen zamanlarında çok farklı görünümlere bürünebiliyor ve ziyaretçilerine çok güzel manzaralar sunabiliyor.
"Na Pali Kauai"- Hawaii sahillerinin nefes kesen güzellikteki kayalık sahilleri...
"Battery Point" Crescent City, Kaliforniya. Denizciler için son derece tehlikeli kayalıklarla dolu olan bu sahil, deniz feneri ve olağanüstü güzelliği ile dikkat çeken yerlerden biri
"Pigeon Rocks", yani güvercin kayalıkları, Beyrut - Lübnan. 





0 yorum :

Post a Comment