Saturday, March 17, 2012

UÇAN MÜREKKEP BALIKLARI

Kuzey Pasifik'teki Bonin Islands'da çekilen görüntülerde, çok nadir olarak rastlanan uçan mürekkep balıkları kameralara takıldı. Yem olmaktan kurtulmak için deniz yüzeyinden 20 metre yüksekliğe kadar çıkabilen mürekkep balıkları, havadayken de yüzgeçleri sayesinde dengede kalıp hızlarını ayarlayabiliyorlar. Uçan mürekkep balıklarını görüntülemeyi başaran İngiliz fotoğrafçı Graham Ekins, "İlk başta uçan balıklar zannettim. Ama sonrasında mürekkep balıkları olduğunu görünce gözlerime inanamadım" dedi.

Mürekkep balıkları, her ne kadar “balık” ismini taşısalar da, omurgasız canlılardır ve vücutlarında kemik bulunmaz. Fakat çok ilginç bir sistem sayesinde oldukça üstün bir hareket yeteneğine sahiptirler. Yumuşak dokulardan oluşan vücutları kalınca bir deri tabakası ile kaplanmıştır. Bu deri tabakasının altında bulunan kaslar aracılığıyla bünyelerine su toplar ve daha sonra bu suyu kuvvetlice geri püskürterek yüzerler.

Bilimsel adı Todarodes paciticus olan Japon mürekkep balıkları 2000 km.lik göçleri sırasında saatte ortalama 2 km. hızla hareket ederler. Kısa mesafeler içinse hızlarını saatte 11 km.ye kadar çıkartabilirler. Bazı cinslerin ise hızlarının saatte 30 km.yi geçtiği bilinmektedir.(*)

(*) http://www.denizlerdekimucize.com/12.htm





0 yorum :

Post a Comment