Sunday, March 25, 2012

NYIRAGONGO YANARDAĞININ LAV GÖLÜ

Nyiragongo dağı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Virunga Milli Parkı içinde yer alan aktif bir yanardağ. 1882 yılından bu yana kesintisiz olarak faaliyetini sürdüren Nyiragongo volkanı, yaklaşık 600 m.lik derinliğe sahip bir çukur içinde yer alan bir lav gölüne sahip. Deniz seviyesinden 3470 m. daha yüksek olan bu dağ, saatte 4o km.lik bir hızla volkanik püskürtmeler yapıyor. Yaklaşık 8 milyon metreküplük lav hacmine sahip olan bu lav gölü, bu hacmi ile kendi alanında dünyanın en büyüğü.


10 Ocak 1977 tarihine gelindiğinde ise krater duvarlarının çatlaması ile lav gölü bir saatten az bir sürede boşaldı. Lavlar yanardağın yamaçlarında aşağı saatte 60 mil kadar bir hızla akmaya başladı ve yanardağın eteklerinde yer alan yerleşim birimlerinde yaşayanlardan en az 70 kişinin ölümüne neden oldu. 17 Ocak 2002 tarihindeki ikinci patlamada ise 2800 m. yüksekliğe ulaşan lavlar 147 kişinin ölümüne ve binlerce insanın evsiz kalmasına sebep oldu.

Aktivitesi devam eden bu yanardağın emsalsiz manzaralarını, fotoğrafçı Olivier Grunewald'ın objektifi işte böyle tespit etti.

0 yorum :

Post a Comment