Saturday, March 24, 2012

İSLAMİ MİMARİDE AY FORMU

Koreli mimarlık firması Heerim Architects, kabul edilen mimari standartların dışına çıkarak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Hazar denizine bakan körfezinin iki yakasında karşılıklı olarak yapılacak olan iki gökdelen için "ay"ın muhtelif formlarından esinlenilmiş tasarımlar üzerinde çalışıyor.



Bu iki gökdelenin mimari tasarımının esin kaynağı aynı olmasına rağmen bu binalar "ikiz yapılar" olmayacak. Aksine, biri için ayın "hilal formu" temel alınırken diğeri için ayın "dolunay" formundaki hali esas alınacak. Bu kararda etkili olan şey ise, ayın müslüman ülkelerde sembolik olarak hiç şüphesi ayrı bir yeri olması...

Hotel "Hilal" deniz yoluyla ülkeye gelen misafirler için bir "kapı" gibi olacak ve Azerbaycan'ın hızla büyüyen ekonomisini sembolize edecek. Toplam kullanım alanı 128 140 m² olacak olan 32 katlı otelde, 221 oda ve 128 yardımcı odalar olacak.


Diğer hotel ise "Hilal Hotel"in (Hotel Crescent) hilal şeklindeki formundan farklı olarak "dolunay" şekinde inşa edilecek, disk, daha doğrusu elipsoid şeklinde tasarlanan bu yapının üst tarafında ise daire şeklinde bir boşluk bırakılacak. Hotel "Full Moon" 35 katlı ve 382 adet büyük "lux" odalardan oluşacak ve toplam kullanım alanı 104 182 m² olacak.


Benzer şekilde, tasarım yarışması sonuçlanan Dubai Park Zaabil yapı kompleksinde de "hilal" formunun kullanılmasına karar verildi. Projeyi hazırlayan Amerikan firması Company Transparent House mimarlarının "hilal ay kulesi" (Crescent Moon Tower) adını verdikleri bu yapının, sadece İslam dünyasının sembolik ve geleneksel formu birleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda Dubai'nin tarihi köklerini ve bugünkü gelişme düzeyini de yansıtacağını düşünüyorlar.



0 yorum :

Post a Comment