Tuesday, March 20, 2012

22.000 M.DEN ATLAMAK....

FELIX Baumgartner(42) serbest düşme yeni dünya rekoru için yaptığı son çalışmada Stratos projesi kapsamında üretilen uzay kapsülüne uzay kıyafetleri giyerek bindi. 30 metre boyundaki dev Helyum balonu ile New Mexico'dan havalanıp, yerden 22km yüksekliğe ulaştıktan sonra mekikten dışarı çıktı ve kendini uzay boşluğuna bıraktı.

3 dakika 43 saniye boyunca düştüğünde düşme hızı saatte 586km'yi geçmiş yere mesafesi 1500 metre kalmıştı ki paraşütünü açtı, ve sağsalim yeryüzüne ulaştı. Atlamasından itibaren yere ulaşması toplam 8 dakikadan fazla sürdü.


Felix'in esas amacı bu yaz yapacağı atlayışla uzay sınırı olarak kabul edilen 37km yükseklikten yere atlayarak bu konudaki yeni dünya rekorunu oluşturmak.

Daha önceki rekor 1960 yılında ABD hava albayı Joe Kittinger'in 31km yüksekten atlayarak ulaştığı ve bugüne kadar bir daha ulaşılmayan hız ve yükseklik rekoru idi. Kittinger ayni zamanda balonla tek başına atlantik okyanusunu geçen ilk kişidir. Ayrıca kendisi katıldığı Vietnam savaşında uçağı düşürüldüğü için kuzey Vietnam'da 11 ay hapis kalmıştır.


VİDEO:

0 yorum :

Post a Comment